1 Ekim 2008 Çarşamba

Yola Terk Uygulaması

Harita Mühendisinin örnek bir yola terk uygulamasını adımlarını anlatmasını istedim.

Vatandaş inşaat yaptıracağı zaman ilgili Belediyeye tapu senedi ile başvurur. Fen işleri (Harita Müdürlüğü) müracaat sahibinden taşınmaz için Kadastro Müdürlüğünden "Aplikasyon krokisini (taşınmazla ilgili kenar ölçüleri veya sayısal ise; koordinatları ve ölçü krokisi olan bu belgeyi) almasını ister. Belediyede bu belge ile imar planı karşılaştırılır ve yapılacak işlemle, ilgili kararı (yola terk, yoldan ihdas, 18. madde uygulaması istenebilir) verir. Eğer yola terk işlemi gerekli ise vatandaşa verilecek İmar Durumu'nda "yola terk işlemi vardır" diye yazar. İmar durumu; yapılaşma nizamı (ayrık, bitişik, ikiz bitişik vs.) ve kat adedi ile inşaat çekmelerini gösterir.

Müşteri 1 2 3.. evrakları ile serbest harita mühendisine gider ve yola terk yaptırmak için anlaşır. Mühendis, Kadastro Müdürlüğünden ölçü krokisi, komşu parsellerde yapılan uygulamalar, poligon röperlerini ve diğer gerekli bilgileri alır. Bu bilgiler ışığında Yola Terk Dosyası hazırlanır ve ilgili belediyeye verilir. Fen işleri (harita müdürlüğü veya şubesi) tarafından incelenir ve Encümen Kararı için sevk edilir.Encümen toplantısında gündeme alınır ve yola terkin yapılmasına karar verilir. Birkaç hafta sonra Encümen Kararı belgesi çıkar ve yola terk dosyamıza dahil edilir.

Kadastroya atfen Belediye üst yazı yazar ve Kadastro Müdürlüğünde gerekli büro ve arazi kontrolleri yapılır. Konrolden sonra Tapu Sicil Müdürlüğüne dosya üst yazı ile gönderilir.

Gerekli yola terk işlemi kütüğe yazılır. Yeni tapu senedini mal sahibi imzalar ve alır.

Hiç yorum yok: